vrijdag 26 februari 2016

Geld moet rollen

Dure februarimaand wordt dit zeg. Volgens nu.nl kost een schrikkeldag zo'n 13 euro per gezin meer. Dat zal best, meestal is februari toch wel echt goedkoper dan de andere maanden, maar echt wakker ga ik daar niet van liggen. Die 13 euro dat zal best, de rekening van de tandarts viel een stuk hoger uit. Met de hele familie naar de tandarts, met foto's, gaatjes, schoonmaken, kies trekken, etc wordt je sowieso niet blij, maar de rekening achteraf valt ook altijd weer tegen. Gelukkig zijn de kinderen daarvoor verzekerd en gelukkig had ik voor mijzelf een aanvullende tandartsverzekering afgesloten.
Helaas is het verzekerde bedrag alweer ruim overschreden en niet fijn dat het grootste deel van het jaar nog moet komen. Gelukkig hebben we een mooi zorg-potje, die we daarvoor kunnen aanspreken. En we zijn er de komende tijd ook maar weer mooi vanaf!

Verder viel afgelopen week de brief voor de gemeentebelastingen in de bus. Ook dat is jaarlijks weer zo'n mooie rekening. Gelukkig weet je het van tevoren, maar toch blijft het een fiks bedrag. Ondanks alle stijgende huizenprijzen in het nieuws is onze WOZ waarde voor het vijfde jaar op rij naar beneden bijgesteld. Soortgelijke huizen hier in de buurt gaan voor veel meer weg en momenteel zijn ze binnen een paar maanden verkocht, dus ik lig er niet wakker van. Bijzonder blijft het wel en waarop ze die waarde baseren is mij ook een raadsel. Het leidt in elk geval tot lagere belastingen, ook al komen we onder de streep wel weer iets duurder uit dan vorig jaar. Daar zit een stijgende lijn in, 5 jaar terug betaalden we 90 euro minder.

En dan had ik ook nog bijna een parkeerboete opgelopen. Ik had even geparkeerd bij de bakker, waar ik altijd bestel en aangezien het verder lopen was naar de parkeerautomaat dan naar de bakker (helemaal met kinderen) durfde ik het wel even aan. Toen ik weer buiten kwam stond er net een parkeerwachter bij onze auto met het apparaatje in de aanslag. Gelukkig kon ik mij eronder uit praten, maar de volgende keer zal ik toch braaf maar weer een kaartje kopen voor 5 minuten.

Is februari voor jullie dit jaar ook een dure/duurdere maand? Of valt dat toch mee?

woensdag 24 februari 2016

Drukte en nasi

Oei, dat is alweer een tijd geleden, dat krijg je als je voor je gevoel af en toe je eigen benen voorbij loopt. Dit en dan dat en dan dit weer, ik snap niet dat ik tijdens mijn zwangerschap tijden energieloos op de bank kon zitten, zonder ook maar één stap buiten de deur. Eigenlijk snap ik dat ook wel, ik had veel hulp en man deed meer. Bovendien heb ik veel dingen daardoor uitgesteld die nu allemaal gedaan moeten worden. Dokter, tandarts, school, speelafspraakjes en daarbij komt nu het consultatiebureau erbij en de fysio en en en... Nou ja, ik vind het eigenlijk ook wel weer leuk om nodig en bezig te zijn. En met een veeleisende baby ben je sowieso veel meer bezig.  Alleen maar even een boodschapje doen, kost wat meer planning en geregel en zelfs dan wil baby net drinken of een schone luier of of of.

Maar nu liggen alle kinderen lekker op bed (voor zolang dat duurt) en man is weg, dus even me-tijd met de beentjes omhoog. Tijd voor een blogje. En inspiratie haalde ik uit het eten van vanavond. Want ik kook al jaren zonder zakjes en pakjes, maar de eerste tijd vond ik het best lastig. Met name om vervangend eten te gaan maken, we waren zo gewend aan de etenswaren uit de supermarkt en experimenteren met eten vond ik toch best lastig af en toe. Ik heb lang gezocht naar een vervanger voor nasi. En sinds ik het gevonden heb maak ik het regelmatig en wil ik het jullie ook delen. Het is namelijk heel erg simpel. Vooral omdat je er zowat echt alles doorheen kunt gooien, het komt niet zo nauw. Ideaal om restjes groenten op te maken. Dus bij deze het recept:

Ingrediënten:
- Rijst
- Groenten (kan van alles zijn: ui, paprika, wortel, courgette, prei, sperciebonen, broccoli, etc.)
- Vlees (kip, hamblokjes, gehakt)
- Eieren, deze kun je gerust weglaten, of wel gebruiken en dan het vlees weglaten.
- Kruiden: djahe, ketoembar, djinten, laos
- ketjap
- chilisaus
- sambal oelek (dit laat ik momenteel weg omdat niet iedereen dat hier lekker vindt)
- eventueel nog pindakaas en melk.

Kook de rijst en bak ondertussen in een hapjespan het vlees. Voeg dan de groenten erbij en laat het lekker gaar bakken. Doe dan de kruiden en de sambal oelek erbij en roerbak het even door. Ik maak dan altijd wat ruimte in het midden van de pan en kluts daarin de eieren. Deze kun je uiteraard ook weglaten of in een andere pan bakken. Vervolgens hutsel je alles door elkaar en voeg je een scheut ketjap en een scheut chilisaus toe. Ook dit roerbak ik nog even, vervolgens voeg ik de rijst toe om het nog even op te bakken. Vandaag voegde ik daarna ook nog een paar scheppen pindakaas en een flinke scheut melk toe. De nasi wordt dan wat soppig, maar dat is niet erg met kinderen die af en toe niet al te netjes eten en het eet ook veel gemakkelijker met een baby op schoot ;-) en ik vind het gemakkelijker dan aparte saus maken in een ander pannetje. Alles in één pan, dat geeft ook nog eens de minste afwas....
Lekker met gebakken uitjes, augurken, seroendeng, kroepoek etc. Eet smakelijk!

maandag 1 februari 2016

Studieschuld

Ja, die heb ik nog, mijn studieschuld. Elke maand slinkt deze een heel klein beetje door een maandelijkse aflossing. Het voelt niet zo goed om nog een schuld te hebben, maar door de lage rentes loont het op dit moment niet echt om extra te gaan aflossen. Pas als we zouden gaan verhuizen dan zou het waarschijnlijk slimmer zijn om het te gaan aflossen voor de koop van een nieuwe woning, maar nu los ik gewoon maandelijks een bedragje af. Sinds 1 januari heb ik te maken met een nieuwe rente welke vast staat voor de volgende 5 jaar. Deze is behoorlijk laag geworden, ik betaal maar 0,01% rente en hiermee ging mijn maandelijkse aflossing met 10 euro naar beneden. Want 0,01% is dan ook bijna niets.

Vanmorgen keek ik naar hoeveel ik daadwerkelijk had afgelost in januari. En wat fijn! Dat bedrag was 64 cent hoger dan het bedrag wat ik aan aflossing betaald heb. Er wordt dus meer afgelost dan ik betaald heb. Het komt door het lage rentepercentage, want als je aangegeven hebt dat het automatisch van je rekening wordt afgeschreven, dan krijg je een bepaalde korting. En als die korting hoger is dan de rente die je moet betalen krijg je dus gewoon geld toe! 64 cent per maand klinkt niet zoveel, maar voor de komende 5 jaar staat het dus vast en dat betekent dat ik 38,40 gratis afgelost heb over 5 jaar (rente op rente reken ik voor het gemak maar even niet mee) en tegelijk die periode dus geen rente heb betaald. Er blijft nog genoeg schuld over die ik zelf zal moeten afbetalen en daar word ik niet blij van, maar zo'n regeling, ja dat maakt toch stiekem mijn hele dag weer goed!